De 4 belangrijkste redenen waarom je nog niet zwanger bent.

Bijgewerkt op: 27 aug 2020

Naarmate meer en meer koppels moeite hebben om zwanger te worden, is het belangrijk om een plan te hebben voor wanneer het zover is dat je zwanger wilt raken! 

Vruchtbaarheidsproblemen zijn complex en er zijn een aantal factoren die bijdragen aan minder snel zwanger worden als je eigenlijk zou willen.

Met dit in je achterhoofd, zijn het de factoren waarmee je meteen rekening moet houden als je probeert zwanger te worden of van plan bent om zwanger te worden in de nabije toekomst.1. Nauwkeurige timing

Een van de meest elementaire en belangrijkste factoren om je in te verdiepen is de timing! Zelfs al zou je elke dag van je cyclus seks hebben, zwanger worden is alleen mogelijk op 6 dagen van je cyclus! De vruchtbare fase van je cyclus duurt maximaal 5 dagen voorafgaand aan de ovulatie + de dag van de ovulatie, wat je op een totaal brengt van 6 dagen per cyclus *1.


Als je alleen maar seks hebt op dag 14 kan het zijn dat het niet gaat lukken. Vrijen om de andere dag van dag 8 tot 14 geeft al meer kansen. Nog beter is het om je cyclus te monitoren met een cycluscomputer als de LadyComp®, LadyComp® baby, Pearly® of Daysy® die je waarschuwt wanneer de 5 vruchtbare dagen voor de ovulatie starten. Zie lijst referenties onder Gezinsplanning. ⤵


Zelfs als je cycli redelijk regelmatig zijn, varieert de exacte ovulatie dag van cyclus tot cyclus. Het kan eerder zijn of juist later zijn. Analyseren van je cyclus middels het opnemen van de basale lichaamstemperatuur laat je zien wanneer jouw individuele vruchtbare dagen zijn. Want variatie in de fase voor de ovulatie is mogelijk van dag 10 tot dag 23. Vandaar, belangrijk om seks te hebben op het juiste moment in je cyclus!


2. Cervicaal slijm

Voortbouwend op de timing, is het goed om seks te hebben wanneer je cervicale slijm produceert wat sperma een handje helpt verder te komen dan in je vagina! Sperma kan tot 5 dagen in je baarmoederhalsslijm overleven, dus het doel is niet om erachter te komen op welke dag je ovuleert en alleen op die dag seks te hebben. Het doel is om erachter te komen op welke dagen je cervixslijm voor de ovulatie produceert en op die dagen seks te hebben! Nauwkeurig je vruchtbare dagen monitoren is de key!

Als je een heldere, rekbare, lotionachtige cervicaal slijm waarneemt, glad wanneer je afveegt na het plassen, heb dan seks op die dagen!

Zelfs als je cervicale slijm begint te zien op dag 6 van je cyclus (en je denkt dat het te vroeg is!). Zelfs als je nog steeds cervicaal slijm ziet op dag 22 van je cyclus en je denkt dat het te laat is. Cervicaal slijm is een teken om goed te timen.


3. Anticonceptie

Langdurig gebruik van hormonale anticonceptie (2 jaar of meer) wordt geassocieerd met een tijdelijke periode van vruchtbaarheidsproblemen gedurende de eerste 12 tot 18 maanden na bijvoorbeeld de pil. Dat betekent niet dat het onmogelijk is om zwanger te worden, sommige vrouwen worden meteen zwanger. Maar gemiddeld duurt het twee keer zo lang voordat vrouwen zwanger worden nadat ze met de anticonceptie zijn gestopt vergelijking met vrouwen die geen hormonale anticonceptie gebruikten.


Een studie *2 vergeleek de tijd die het nam voor 2841 vrouwen om zwanger te raken na het staken van verschillende anticonceptiemethoden. De resultaten gaven aan dat wanneer stellen enkel condooms gebruikten in de tijd voor de kinderwens ze het snelst zwanger werden wanneer die wens er daadwerkelijk was. Na de minipil (alleen progestin) en combinatiepil was het grote deel binnen 1 jaar zwanger. Was er voorheen een spiraal gebruikt dan duurt het langer voordat meer dan 90% zwanger werd (tussen 1- 2 jaar). Vrouwen die de prikpil of implanon hadden gebruikt hadden het zwaar, na 1 jaar is nog maar de helft van die vrouwen gewenst zwanger. Zo’n kleine 10% van de implanon gebruiksters heeft na 2 jaar nog geen positieve zwangerschapstest in de hand.


Tabel;

Zwanger na aangegeven periode met in het verleden als anticonceptie gebruikt:

Als je al 6 maanden geen pil meer neemt en nog steeds niet zwanger bent, heeft je lichaam misschien meer tijd nodig om te herstellen en je normale cyclus te hervatten! Had je voor het starten met de anticonceptie ook al cyclusklachten of hormonale verstoringen dan heb je kans dat die weer terugkomen. Anticonceptie is geen therapie voor het behandelen van de oorzaak van die klachten dus dan kun je beter zeker al 1.5 jaar voor de kinderwens stoppen met anticonceptie. Of liever vanaf je tienertijd je natuurlijke cyclus monitoren en de vruchtbare dagen nauwkeurig detecteren. Zodat je niet het risico loopt later wanneer de kinderwens er wel is in de problemen komt.


91% van de vrouwen die geen anticonceptie gebruikten voor de kinderwens en seks hadden met een condoom hadden een succesvolle conceptie binnen 1 jaar.
92% van de vrouwen die geen anticonceptie gebruikten voor de kinderwens maar FABM gebruikten om een zwangerschap te voorkomen hadden een succesvolle conceptie binnen 1 jaar. *3

4. Slechte spermakwaliteit

We beschouwen onvruchtbaarheid vaak als een kwestie van de vrouw, maar onvruchtbaarheid kan bij 50% van de gevallen een kwestie van de man zijn. Dat betekent dat als je niet zo snel zwanger wordt als je dacht, je partner er verstandig aan doet de spermaparameters te laten controleren middels een semenanalyse. Daarvoor produceert je man een zaadlozing in de ochtend, in een potje, wat binnen een uur op het adres moet zijn waar het onderzocht gaat worden.


Wat wordt er nagekeken?


  • Het volume, de hoeveelheid in milliliter.

  • De concentratie spermatozoa in miljoenen per milliliter.

  • De motiliteit van de spermatozoa, in te delen in de klassen: progressief‐ bewegend (voorwaartse beweging aanwezig), niet progressief‐ bewegend (alleen ter plekke bewegend) en stilliggend.

  • De morfologie van de spermatozoa.

  • De aanwezigheid van andere cellen in het semen.


De criteria (WHO‐ richtlijn 2010) voor mannelijke subfertiliteit zijn: een semen volume van minimaal 1,5 ml, een concentratie van minimaa