De 4 Pijlers om je lichaam klaar te stomen voor een Zwangerschap.

Bijgewerkt op: 27 aug 2020

Nu we weten dat het van 6 maanden tot 2 jaar of langer kan duren voor je zwanger kunt raken is het wijs om je lichaam te ondersteunen in het herstelproces richting een zwangerschap gericht op deze 4 pijlers;


1. Aanvullen nutriënten

2. Natuurlijke hormoonproductie ondersteunen

3. Herstellen darmgezondheid

4. Ondersteunen van je lever

1. Welke vitaminen/mineralen zijn er vaak tekort?


B2 - Riboflavoine

B6 - Pyridoxine (P5P)

B9 - Folaat (niet te verwarren met synthetisch foliumzuur)

B12 - Cobalamine (methylcobalamine, adenosylcobalamine)

C – Ascorbinezuur en gebufferde verbindingen

E - Tocoferolen

A – Betacaroteen of retinylacetaat

Selenium

Magnesium

Zink

Coenzym Q102. Alles in je lijf draait op natuurlijke hormonen


Steroïdhormonen (lipiden dus vetachtige structuren), onze geslachtshormonen, worden gemaakt uit cholesterol. Dan hebben we het over oestrogeen, progesteron, testosteron en cortisol. Jazeker, we hebben cholesterol nodig om voldoende hormonen te kunnen maken voor de menstruatiecyclus. Verder is het fijn als je daarbij rijkelijk voorzien bent van vitamine A, diverse B-vitaminen, C, D3, jodium, selenium en zink.


Een verstoorde werking van de schildklier is een van de meest voorkomende oorzaak van cyclusklachten. Laat anticonceptie nou juist een verstoorder zijn van de normale schildklierwerking! Jodium, zink en selenium zijn nodig zodat je schildklier van inactieve T4 het actieve T3 (schildklierhormoon) kan maken. Daarvoor is jodium, zink en selenium nodig anders heb je een probleem!


Voeding en leefstijl zijn belangrijk voor een natuurlijke hormonale balans. Dat gaat van een goede nachtrust naar het drastisch minimaliseren van blootstelling aan chemische stoffen. Wanneer je meerdere leefstijl factoren tegelijk aanpakt dan zal dat jouw hormonale balans verbeteren.


BESTEL HET ZWANGERSCHAP VITAMINE PAKKET MET KORTING

Dan kun je nu al starten met het aanvullen en voorbereiden voor een zwangerschap.


3. Darmherstel


Langdurig gebruik van anticonceptie verstoort de balans tussen de goede en minder goede darmbacteriën. Vandaar dat vrouwen na het staken van anticonceptie verhoogd risico hebben op PDS (prikkelbare darmsyndroom).*1. Plus een hoger risico op de ziekte van Crohn, wat een chronische ziekte is waarbij op en af heftige ontstekingen in je darmen je leven belemmeren.


Ons maag- darmkanaal bevat oestrogeen receptoren. Blootstelling aan een overmaat ethinylestradiol (synthetisch oestradiol in anticonceptie) waarvan is aangetoond dat het de integriteit van de darmbarrière beïnvloedt – vormt een risicofactor voor het ontwikkelen van PDS. *2.

Van anticonceptiegebruik is ook aangetoond dat het de vaginale microflora verandert, waardoor je gevoeliger wordt voor bacteriële vaginose, candida albicans (schimmelinfectie) en andere infecties, vooral tijdens de eerste paar maanden van gebruik.*3. Ik ken vrouwen die terugkerende schimmelinfecties ontwikkelden kort nadat ze met anticonceptie begonnen - een probleem dat meestal verdwijnt zodra je stopt.


Het verloop van jouw cyclus geeft een inkijkje in je spijsvertering. Als je spijsvertering niet naar behoren werkt, kun je tijdens je cyclus abnormale cervicale slijmpatronen of zelfs abnormale bloedingspatronen opmerken. Naarmate jouw gezondheid verbetert, kunt je de veranderingen vaak in je cyclus verloop waarnemen.

Spijsverteringsproblemen kunnen de opname van voedingsstoffen, het hormonale evenwicht, de gezondheid van de menstruatie en je immuunsysteem verstoren, om nog maar te zwijgen van de significante impact die de klachten kunnen hebben op jouw levensgenot! Meer focussen op darm herstellende voedingsmiddelen zoals bottenbouillon en gefermenteerde voedingsmiddelen is een goed idee om mee te beginnen.*4.


Je wilt uiteraard ook weten of eventueel aanwezige allergieën of voedselgevoeligheden een rol spelen. Stel je voor dat je een snee in je vinger hebt, maar wanneer het begint te genezen, verwond je het opnieuw. Op dezelfde manier kan het consumeren van voedsel waarvoor je gevoelig of allergisch bent, voorkomen dat je darmen genezen en leiden tot chronische ontstekingen.


gif

4. Ondersteun je lever