Endometriose, klachten onder controle - ook voor een operatie

Endometriose is een aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoeder groeit. Wanneer het endometriumweefsel zich in het bekkengebied vastzet en begint te woekeren, kan dat klachten geven in de eierstokken, het buikvlies of het gebied tussen de vagina en de endeldarm. Het kan alle organen in het bekken aantasten, dus ook de blaas of de darmen. Naar schatting heeft ongeveer 5 tot 20% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd endometriose.


De conventionele behandeling is vooral gericht op

· Verlichten van pijn

· Remmen van ontsteking

· Verlagen van oestrogeen


Er zijn ook natuurlijke stoffen die een ontstekingsremmende, pijn verlichtende en oestrogeen modulerende werking hebben. Deze stoffen zijn preventief in te zetten om te voorkomen dat klachten erger worden en bij de behandeling van endometriose. Natuurlijke stoffen kunnen dus bij klachten gebruikt worden maar ook voor en na een operatie positief effect hebben.


Endometriose klachten

 • Ongeveer de helft van de vrouwen heeft geen klachten

 • Chronische pijn in het bekkengebied

 • Buikpijn vooral tijdens de menstruatie

 • Pijn tijdens geslachtsgemeenschap

 • Lage rugpijn

 • Obstipatie, diarree, opgeblazen gevoel

 • Vermoeidheid

 • Blaasklachten

 • Vaginale bloedingen buiten menstruaties

 • Verminderde vruchtbaarheid, onvruchtbaarheid

 • Zwangerschapscomplicaties, vroeggeboorte, keizersnede


Je hebt meer risico op endometriose als je tekorten hebt van omega-3, antioxidanten en vitamine D omdat deze nodig zijn om ontstekingen te bestrijden. Vrouwen met een verhoogde CRP (vingerprikje bloedtest) dienen deze stoffen te nemen om te zorgen dat je de ontstekingen beter kunt bestrijden.


Hoe zit het met de oestrogenen?

Te veel oestrogeen of xeno-oestrogeen is een probleem wat we oestrogeendominantie noemen of eigenlijk een progesteron tekort. Heb je geen eisprong in je natuurlijke cyclus dan maak je geen progesteron. Te veel oestrogeen in verhouding tot progesteron of een verhoogde activiteit van oestrogeen wordt beschouwd als een van de belangrijkste oorzaken van endometriose.


Je lever raakt overbelast, kan chemische toxische stoffen niet ontgiften waardoor je extra ontstekingsreactie uitdaagt. Heb je daarbij zware metalen, pesticiden en toxines in je lijf of kamp je met overgewicht, hoge bloedsuikers, diabetes, insulineresistentie (te veel insuline in het bloed), eet je veel koolhydraten en suikers, dierlijke vetten en transvetten, weinig vezels (groenten en fruit) en gebruik je veel alcohol draagt niet echt positief bij. Zo zie je dat veel in leefstijl en het maken van verstandige voedingskeuzen zit. Een voordeel, hier kun je dus direct aan werken zodat de chronische ontsteking minder kans krijgt.

Hoe ontstaat endometriose?

Vroeger werd gedacht dat menstruatiebloed en afgestoten baarmoederslijmvlies in het bekken terecht kwam ipv via de vagina naar buiten kon stromen. Steeds meer deskundigen zijn echter van mening dat cellen aan de binnenkant van de buikholte van celtype kunnen veranderen en endometriumweefsel kunnen worden. De cellen in de buikholte en endometriumcellen worden uit dezelfde voorlopercellen gevormd. Endometrioseweefsel is dus waarschijnlijk geen baarmoederslijmvlies dat uit de baarmoeder ‘gelekt’ is, maar nieuw aangemaakt weefsel dat er hetzelfde uitziet als baarmoederslijmvlies en dezelfde eigenschappen heeft. De groei en woekering van dit weefsel gebeurt vooral onder invloed van oestrogeen. Oestrogeen stimuleert de groei van cellen en weefsels maar ook groeifactoren, zoals insuline achtige groeifactor (IGF-1) en groeifactoren die bloedvaten stimuleren om te groeien.


Hormones for Health Podcast - Patricia over Endometriose


Ontstekingen

Chronische ontsteking is betrokken bij de ontwikkeling van endometriose en is een belangrijke oorzaak van de pijn. Dat is één van de redenen waarom ontstekingsremmers vaak effectief zijn in het verlichten van pijn en klachten bij vrouwen met endometriose.


Natuurlijke ontstekingsremmers hebben geen bijwerkingen en hebben soms ook nog andere therapeutische effecten, zoals modulatie van het oestrogeenmetabolisme en het remmen van angiogenese. Angiogenese is het groeien van het endometriumweefsel door nieuwe bloedvaten aan te maken. De natuurlijke angiogenese remmers voorkomen of herstellen de oorzaken van weefselschade door bijvoorbeeld gebrek aan zuurstof, oxidatieve stress en ontsteking. Dat maakt dat je lichaam dan minder geactiveerd wordt om nieuwe bloedvaten te maken omdat er minder aanleiding toe is.


Orthomoleculair bekende ontstekingsremmers; Omega-3 vetzuren, curcumine, quercetine, resveratrol, groene thee, polyfenolen, flavonoïden, gember, knoflook, vitamine D, vitamine E, vitamine C, selenium, boswellia, spijsverteringsenzym bromelaïne, gember, wilgenbast (salix alba).

Behandeling door een arts

De behandeling van endometriose is vooral gericht op het remmen van ontsteking, het verlichten van pijn, het verlagen van oestrogeen en het voorkomen van de ovulatie en/of de menstruatie.


· Pijnstillers, ontstekingsremmers

· Orale contraceptiva om ovulatie te verhinderen en de groei van baarmoederslijmvlies te remmen

· Progestagenen, synthetisch progesteron: verhindert ovulatie, remt de groei van baarmoederslijmvlies en voorkomt menstruatie

· Operatief verwijderen van het endometriumweefsel (hoge kans op terugkeer)

· Verwijdering van de baarmoeder en de eierstokken (kunstmatige menopauze)


Het nadeel is dat synthetische progestagenen ongewenste bijwerkingen hebbe